Nijmeegse Werkcorporaties

[rev_slider NijmeegseWerkcorporaties]

Voor de Gemeente Nijmegen hebben wij een korte documentaire gemaakt over de Nijmeegse Werkcorporaties.

De Nijmeegse Werkcorporaties vormen een bijzondere manier van leren en werken, waarmee de Gemeente Nijmegen samen met ondernemers werkzoekenden met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk wil helpen. Voor de uit twee delen bestaande korte documentaire is gesproken met de verantwoordelijke wethouder, drie werkgevers en vier werknemers.

Turgay Tankir

In Nijmegen krijgen ongeveer 6500 mensen een bijstandsuitkering. Deze mensen zijn het traject met het UWV (WW-uitkering) al voorbij en hebben inmiddels een vrij grote afstand tot de arbeidsmarkt. Groen Links-wethouder Turgay Tankir wil deze groeiende groep aan het werk krijgen, ook omdat de kansen op de arbeidsmarkt afnemen naarmate een werkzoekende langer thuis zit. Zijn favoriete instrument hiervoor is de werkcorporatie – een combinatie van leren en werken met behoud van uitkering. Het ‘leren’ heeft twee kanten. Enerzijds is dit het opdoen van nieuwe vaardigheden die de kans op werk vergroten, maar dikwijls ook het opnieuw wennen aan arbeidstijden en de verhouding met de werkgever. Op het moment dat de documentaire klaar was, waren er 320 leerwerkplekken bij 13 werkcorporaties. Het streven is om eind 2012 een aantal van 450 leerwerkplekken gerealiseerd te hebben.

Werkgevers

Marie-Josée Jansen geeft leiding aan een groep vrouwen die bij Mode met een Missie kleding maken. Dit bedrijf wil vrouwen een kans bieden weer een plek te krijgen in de maatschappij, waar werk bijhoort en sociale contacten. De meeste vrouwen die hier beginnen, hebben weinig of geen ervaring met naaiwerk. Zij beginnen daarom met een tas waarin alle technieken die nodig zijn bij het vervaardigen van mode verwerkt zitten. De opleiding leidt op tot Arbeidsgekwalificeerd Asistent niveau 1 (AKA-1) en eventueel kunnen de vrouwen uitstromen naar niveau 2.

Bij de Nijmeegse Zonnetrein worden werkzoekenden opgeleid tot taxichauffeur. Erik Hendriks zegt dat de deelnemers graag willen, maar dat je graag wilt, betekent nog niet dat je meteen  klaar bent voor een baan. In een traject dat maximaal twee jaar duurt werken de taxichaffeurs in spé al onder begeleiding als chauffeur op de zonnetrein, terwijl ze de feitelijke opleiding volgen bij De Taxi Academie in Utrecht.

2Switch is wat betreft het aantal deelnemers een van de grotere werkcorporaties. De organisatie waar Werner van de Wiel werkt, verdient onder de naam Groen & Klussen Hatert geld met onderhoud van groen en huurwoningen. De opleidingen beperken zich hier tot taakgerichte onderwerpen zoals ‘werken met een bosmaaier’, maar daar staat tegenover dat de werkzaamheden het meest gevarieerd zijn van de hier genoemde werkcorporaties.

In het eerste deel van de documentaire wordt getoond wat de werkcorporaties doen, hoe zij het vereiste zelfverdienend vermogen realiseren en tegen welke problemen de werkgevers aanlopen.

Werknemers

Voor werkzoekenden die al geruime tijd op zoek zijn naar een baan, vormt de werkcorporatie een springplank naar werk. Zij doen nieuwe vaardigheden op, maar minstens zo belangrijk is dat ze laten zien dat ze heel graag willen werken. In het tweede deel van de documentaire vertellen Karin Dubbelman en Mirella van Hees (beiden Mode met een Missie), Johan van den Braak (Groen & Klussen Hatert) en Rachid Idrissi (Nijmeegse Zonnetrein) onafhankelijk van elkaar hetzelfde verhaal: van werkloosheid, via een advertentie naar de werkcorporatie en vandaar weer uitzicht op werk.

Hun verhaal duurt slechts drie minuten, maar meer is niet nodig om duidelijk te maken hoe belangrijk de werkcorporaties voor deze mensen zijn.

Nijmeegse Werkcorporaties

Gemeente Nijmegen

Meer informatie over de Nijmeegse Werkcorporaties is te vinden op de website van de Gemeente Nijmegen.

De werkcorporaties in de documentaire

Voor de documentaire zijn we op bezoek geweest bij drie werkcorporaties. Mode met een Missie, de Nijmeegse Zonnetrein en 2Switch zijn klassieke werkcorporaties waarbij leren en weer wennen aan een baan voorop staan. Solesta is een bedrijf waarbij nieuwe medewerkers volgens een zogenaamd ‘raamcontract’ aan het werk gaan op dezelfde basis die ook voor werknemers van de klassieke werkcorporaties geldt.

Downloaden

Door met de rechtermuisknop op onderstaande links te klikken en ‘opslaan’ te selecteren, kunt u deze video ook downloaden:

  • Mobile .MP4 file (480×270 / 28MB)
  • HD .MP4 file (1280×720 / 159MB)
  • SD .MP4 file (640×360 / 46MB)
  • Original .MP4 file (1280×720 / 742MB)

[Onderstaande content wordt uitgeserveerd via een andere website.]